E-okul sistemini dünyaya satmak istiyorum

E-okul sistemini dünyaya satmak istiyorum

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, MEB´in sahip olduğu e-okul yazılımının alanında dünyadaki en önemli bir kaç sistemden biri olduğunu belirterek," Bir kaç ay sonra ben onu dünyaya satmak istiyorum." dedi.

30.11.2018 517

Beyoğlu Belediyesi´nin ev sahipliğinde gerçekleşen Beyoğlu Sohbetleri´nde konuşan Bakan Selçuk, eğitimin öncelikle evrensel olduğunu söyledi.

Eğitimin mesajının insana olması nedeniyle evrensel olduğunu ifade eden Selçuk, şöyle konuştu: "Mesajı insana olan her şey önce evrensel bir çıkış yapar. Tıpkı ilahi kitaplarda olduğu gibi. Bir etnik kökene, bir millete değildir, bütün insanlığadır mesaj. Daha sonra eğitim bu toprakların boyasıyla boyanır, çok güzelleşir, çok da millileşir. Tam da bize göre olur. Biz de ondan mutluluk duyarız. Böyle bakmadığımızda içe kapanma, bir akraba evliliği söz konusu olabilir. Bir topluma yapılacak en büyük kötülük o toplumu kendi kültüründen mahrum etmektir. Ama bir topluma yapılabilecek daha büyük bir kötülük o toplumu kendi kültürüne mahkum etmektir. Mahkumluk ve mahrumluk arasındaki dengeyle bir toplum kendi olgunlaşmasını sürdürebilir."

Eğitimin bir kurum ve sistem olduğunu ifade eden Selçuk, sistemin çok sayıda alt sistemleri ve bileşenleri bulunduğunu anlattı. Kavram çerçevesinde alt sistem ve sistemlere bakıldığında her bir alt sistemin birbiriyle bağlantılı olarak birbirini olumlu ya da olumsuz etkilediğini belirten Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin bir dersin saat sayısını bir saat artırdınız, iki bine yakın öğretmen ihtiyacı doğuyor. Diyelim ki okul öncesi eğitimi zorunlu kıldınız, eğitim fakültesinden mezun olanların sayısıyla ilgili problem yaşarsınız ve 17 bin derslik açığınız doğar. Bununla beraber finansman modelini yenilemeniz gerekir. Tek bir değişiklik onlarca parametreyi etkiliyor. O yüzden de biz eğitimde müfredatı değiştirdiğimizde reform yaptık demeyiz. Aslında reform kelimesinin kendisi sağlıklı bir kelime değil. Çünkü içerisinde form geçiyor. Eğitim canı olan bir kurumdur. Canını yitirdiğinde o anı yaşayan bir kurum olmaz ve o donuk ölü dokuya dönüşür eğitim. Müfredat da öyledir. Müfredat da fertten gelen bir kelime olarak her an canlı olan şeye müfredat denir. Canı olmayan bir şeyin can katması da mümkün değildir." E-OKUL´U DÜNYAYA SATMAK İSTİYORUM Milli Eğitim Bakanlığı´nın dünyadaki bir kaç büyük sistemden biri olduğunu dile getiren Bakan Selçuk, "Bu sistemin e-okul isminde bir yazılımı var. Bir kaç ay sonra ben onu dünyaya satmak istiyorum. Yıllar içerisinde o kadar güzel ve kapsamlı bir çalışma yapılmış." dedi.

Eğitim fakültelerinin, cumhuriyet tarihinin dokunulmaz kurumlarından olduğunu aktaran Selçuk, öğretmen yetiştirme ile ilgili bir çalışma yaptıklarını belirtti. ÖĞRETMEN EĞİTİMİ Bütün üniversitelerin fakültelerinin ders çizelgelerini kendilerinin belirleyip kendilerinin yaptığını vurgulayan Selçuk, "Ancak eğitim fakültesinin müfredatı YÖK´ten çakılı gider. Bu çok uzun yıllardır böyle ve asla dokunulmamış, değiştirilmemiş. Dolayısıyla biz ilk defa öğretmen yetiştirmenin kaynağına da dokunmuş olacağız. Sayın YÖK başkanımızla oturum çok güzel bir çalışma yapıp protokol imzaladık.

Eğitim fakültelerinin bizim gelenek kodlarımız üzerinden yeniden inşası noktasında öğretmen yetiştirmeyi yeniden tarif etmek istiyoruz. Bu anlamda pilot bazı eğitim fakülteleriyle öğretmen yetiştirmenin öğrenci alım kriterlerine kadar, atama yükselme yönetmeliğine kadar bütün alt bileşenlerinin dönüşmesiyle ilgili önümüzde iki yıllık bir çalışma var. Bunu hemen devreye sokmamız mümkün." diye konuştu. Anahtar kelimelerinin öğretmen olduğunu ifade eden Selçuk, hiçbir ülkenin eğitim sisteminin kalitesinin o ülkenin öğretmenin niteliğini aşamayacağını ifade etti.

ERDOĞAN´IN LİDERLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye´de eğitim dönüşümü konusuna da değinen Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın liderliğinin kendisi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Bu konuda dünyadaki örnekleri de incelediğini belirten Selçuk, "Dünyadaki bütün eğitim devrimlerine, büyük eğitim dönüşümlerine baktım. Hiç istisnası yok, hepsinde güçlü bir lider var. Tam da Türkiye´nin yeni bir hikaye yazmasının sırası. Şimdiye kadar birçok başarı yaptık.

Ben ´Eğitimde bu kadar kötüyüz´ demeyi de çok sağlıklı görmüyorum. Bizim çok iyi özelliklerimiz var eğitimde. Belki kapasite yönetimiyle ilgili bazı eksikliklerimiz olabilir ama bunu kötülememek de lazım. Bunun üzerine böyle bir liderlikle çok güzel çözümler üretiriz. Bu atmosfer her zaman yakalanmaz. Böyle bir liderlikle biz eğitimde nasıl kalkınacağız konusunda çok rahatız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://www.ogretmenlerhaber.com/meb/e-okul-sistemini-dunyaya-satmak-istiyorum-h18362.html